Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 20, 14.06.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

SÖYLEŞİ

Analiz

Avrupa Birliği Hukuku, Avrupa ve Bölge Çalışmaları, Göç Sosyolojisi, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri
Doktora Ali İzzet KEÇECİ EURO POLİTİKA DERGİSİ
Türk Siyasal Hayatı, Uluslararası Siyaset, Uluslararası İlişkiler, Türk Dış Politikası, Çağdaş İran tarihi
Öğretim Görevlisi Bora İYİAT AMASYA ÜNİVERSİTESİ, MERZİFON MESLEK YÜKSEKOKULU
Ortadoğu Çalışmaları, Uluslararası Güvenlik, Uluslararası İlişkilerde Terörizm
Siyaset Bilimi, Avrupa Çalışmaları, Küreselleşme, Uluslararası İlişkiler Kuramları, Uluslararası Kuruluşlar
Kentleşme Politikaları, Kentsel Politika, Yerel Yönetimler, Siyaset Biliminde Çevre Politikası
Doktora Esen ESER İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-4620-3666
Siyaset Bilimi, Türk Dış Politikası
Doktora Fatmagül GÜNHAR AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Karşılaştırmalı Siyasi Hareketler, Amerika Çalışmaları, Uluslararası Göç, Uluslararası İlişkilerde Siyaset
Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi
Uluslararası Siyaset, Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi, Uluslararası İlişkiler, Amerika Çalışmaları, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri, Türk Dış Politikası

Türkiye'de "Avrupa Birliği Politikaları" na yönelik çıkarılmış ilk süreli dergi olan EUROPolitika Dergisi'nin amacı, konusunda uzman yerli ve yabancı araştırmacıların hukuk, ekonomi, uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi çalışmalarını Avrupa Politikaları perspektifinde sunmaktadır.


Avrupa Birliği Politikaları  Dergisi EUROPolitika dergisi yılda 6  kez, Ocak, Mart,  Mayıs , Temmuz, Eylül ve Aralık aylarında Türkçe ve İngilizce yayın yapan açık erişim (2023 yılından itibaren çift hakem sürecine tabi olacak)  ulusal bir dergidir.

Bütün makale tekliflerinin şu kurallara uyması gerekmektedir:

  1. Makaleler dipnot ve kaynakça dâhil asgari 1500, azami 3000 kelimeden oluşmalıdır.
  2. Makalelerde APA 6 alıntılama stili kullanılmalıdır.
  3. Yazar adı, üniversitesi, unvanı ve bölümü belirtilmelidir.
  4. Makaleler İngilizce veya Türkçe olabilir.
  5. Yazılarınız editör kontrolünden geçtikten sonra, uygun görülmesi durumunda dergimizde, daha sonra web sitemizde yayınlanabilecektir.
  6. Makalelerin bilim, dil ve hukuk açısından sorumluluğu yazarlarına aittir. 
  7. Tarafımıza gönderilen makaleler, yazılı ve görsel çeşitli başka mecralarda da yayınlanabilir. Yazarlar bu şekilde makalelerin kullanım iznini, Euro Politika Dergisine vermeyi kabul etmiş olurlar.
  8. Makaleler 12 punto, Times New Romans fontu ile, “.doc” uzantılı dosya ekli bir şekilde editor@europolitika.com adresine e-mail ile gönderilmelidir. 

Detaylı Yazım Kuralları: EUROPolitika Dergisi Yazım Kuralı

İNTİHAL POLİTİKASI 

EURO Politika, kaynakça ve tırnak içi doğrudan alıntılar hariç tutularak yapılacak olan TURNİTİN taramasında benzerlik oranı en fazla %15 olan makaleleri hakem kuruluna kabul etmektedir. Benzerlik oranı %15 ile %20 arasında olan çalışmalar yazar ile iletişim kurularak düzeltmeye alınır. Benzerlik oranı %20’nin üzerinde olan makaleler reddedilmektedir. Tek bir kaynaktan yapılacak alıntı oranı %5'i geçmemelidir.

ETİK POLİTİKASI

Bilimsel bir çalışma ortaya koyan tüm paydaşların (yazar, editör, hakem, yayıncı ve okuyucu), bilimin doğru bir şekilde ilerlemesine katkı sağlaması hedeflenir. Bu hedef gereğince hazırlanan bilimsel çalışmalarda bilimsel etik ilkelere uygunluk önemlidir.

Bu etik ilkeler, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yönerge esas alınarak tarafımızca kabul edilmiştir ve paydaşlar tarafından da benimsenmesi önerilerek, bir kısmı ile aşağıda sunulmuştur.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Çalışmayla ilişkili verilerin doğruluğundan emin olmak, araştırmasına ilişkin kayıtlarını düzenli tutmak ve olası bir talep üzerine bu verilere erişim verebilmek.

Gönderdiği makalenin başka bir yerde yayınlanmadığından veya kabul edilmediğinden emin olmak.

Sunduğu içerik yayınlanmış veya sunulan içerikle eşleşirse, bu çakışmayı kabul etmek ve alıntı yapmak, gerektiğinde editöre, çalışmasıyla ilgili benzer içeriğe sahip olabilecek herhangi bir çalışma varsa bunun bir kopyasını sunmak, başka kaynaklardan herhangi bir içeriği çoğaltmak ya da kullanmak için izin almak, atıf göstermek.

Herhangi bir çıkar çatışması durumunda, makalesiyle ilgili etik bir ihlal tespit ettiğinde bunu editör ve yayıncı ile paylaşmak, hata beyanı, zeyilname, tazminat bildirimi yayınlamak veya gerekli görüldüğü durumlarda çalışmayı geri çekmek.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Cinsiyet, dini veya politik inançlar, yazarların etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.

Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.

Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.

Sponsorlu çalışmaları veya özel konulardaki çalışmaları diğer çalışmalarla aynı şekilde ele almak,

Etik ihlali niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikayete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.

Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.

Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak. Dini, siyasi ve ekonomik çıkarlar gözetmeden çalışmayı değerlendirmek.

Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.

Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.

Potansiyel çıkar çatışmalarının (mali, kurumsal, işbirlikçi ya da yazar ve yazar arasındaki diğer ilişkiler) farkında olmak ve gerekirse bu yazı için yardımlarını geri çekmek konusunda editörü uyarmak.

Yayıncının Etik Sorumlukları

Bilimsel bir çalışmada görev alan paydaşlardan yayıncının da bütün bu etik ilkeler kapsamında hareket etmesi gerekir.

Yayıncı, elinde bulundurduğu iletişim gücünü hiçbir bireysel çıkar gözetmeden kullanmak ve hedef kitlesini doğru yönlendirmekle yükümlüdür.

Bünyesinde yayınlanan her çalışmanın mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her ürünün arşivlenmesi görevini üstlenir.

Kişiler etik olmayan bir durumla karşılaştıklarında yayıncıyla iletişime geçmekten çekinmemelidir.

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen eylemlerden bazıları:

İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,

Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak


Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,


Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,


Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,


Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek, gerekli izinleri almamak,


Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,


Akademik atama ve yükseltmelerde bilimsel araştırma ve yayınlara ilişkin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmak,

Dergimize gönderilen makalelerden, değerlendirme ve yayımlama aşamalarında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.